Svängsta bjuder på mycket

Orten Svängsta ligger i Blekinge län. Den är en tätort i Karlshamns kommun och har fått sitt namn ifrån att det förr var en plats för att ge ”svängrum” åt hästar. Resan var lång upp till Småland och hästarna behövde därför en sorts rastplats vilken lades på just denna plats i Karlshamn, vid Mörrumsån. Att ”svänga” hästarna betydde att låta dem svalka sig och simma och därför lades platsen just här. Platsen kallades till en början Svänge-stan och heter numera Svängsta.

Att se i Svängsta
Är man på semester i Svängsta finns det ett antal spännande platser att besöka, bland annat ABU-museet. Det är ett museum där man kan titta på en maskinverkstad från 1930-talet där det förr tillverkades fickur, taxametrar, fiskeredskap och teleur. År 1943 flyttades fabriken till modernare lokaler. Museet finns i Svängsta och maskinverkstaden ser ut precis som den gjorde på 1930-talet.

Ett annat museum som är värt att besöka i Svängsta är Möllegårdens skolmuseum. Skolbyggnaden byggdes 1850 och är den i Karlshamn bäst bevarade skolbyggnaden. Museet innehåller lärarbostad, skolsal och en utställning med skolmaterial från olika tider. Detta skolmuseum i Svängsta innehåller också ett imponerande skolbibliotek med över 4000 titlar och även en protokollbok och examenskataloger från skolans tidiga historia finns att bevittna.

Att göra i Svängsta
Det finns också många saker att göra som turist i Svängsta. Ett exempel är den fina cykelväg som går runt Mörrumsån. Den är utmärkt att ta en eller flera turer runt tillsammans med familjen eller vännerna. Är man intresserad av idrott finns det även ett flertal fotbollsplaner med konstgräs på Mariebergs idrottsplats och ett upplyst motionsspår runt Abborrsjön på 2,5 kilometer.

Är man inte så noga med att hela semestern befinna sig i just Svängsta utan kan tänka sig att åka till andra ställen i Karlshamn rekommenderas Eriksberg Vilt – och Naturpark. Här kan man både få guidade turer eller åka omkring själv och titta på den vackra naturen där vilda djur fritt går omkring. En gård med restaurang och café finns på området. Detta är en utmärkt heldagsutflykt för hela familjen om man befinner sig på semester i Svängsta.

Något annat som är bra att besöka om man tycker om natur och bor i Svängsta är jättegrytorna i Tararp. I Tararp, som ligger nära Svängsta, finns massor av jättegrytor i olika storlekar som är en underbar sevärdhet om man är intresserad av historia och natur.